Refinansman Kredisi Nasıl Alınır?

Refinansman Kredisi

Refinansman kredisi, bankacılıkta sıkça kullanılan bir kavram olup, yararlanılan ve ödenmekte olan bir kredinin daha cazip başka bir banka kredisi kullanılarak borcun kapatılması işlemidir.

Refinansman kredisi sayesinde kişiler ödemekte olduğu yüksek faiz oranlı kredisini yeniden yapılandırma imkanına sahip olarak daha düşük faiz oranları çerçevesinde ödemelerini gerçekleştirmektedir.

Mevcut kredi borcunu başka bir bankanın avantajlı kredi olanakları ile kapatma işlemine refinansman denirken, aynı banka kapsamında yeniden düzenlenen ödeme şekline kredi yapılandırılması adı verilmektedir.

Refinansman Kredisi Nasıl Kullanılır?

Refinansman kredisinden yararlanabilmek için kredi borcu bulunan kişilerin başka herhangi bir bankaya başvuru yapması gerekiyor. Banka tarafından incelenen kredi geçmişi sonrasında en uygun refinansman kredi tablosu çıkarılarak müşterinin onayına sunulmaktadır.

Refinansman kredisinin cazip en önemli tarafı faiz oranlarının mevcut kredi faizlerine nazaran oldukça düşük düzeyde belirlenmesidir. Kalan kredi borcunun yeniden yapılandırılmasında belirlenen aylık ödeme tablosu müşteri ve banka görevlisi arasındaki anlaşmaya bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Refinansman Kredisinin Avantajları Nelerdir?

Refinansman kredisini kullanma amacının faiz oranlarını daha düşük olanın tercih edilmesi yönünde olduğu için aylık ödemelerin düşmesi ve maddi anlamda bütçenin rahatlaması söz konusu olmaktadır. Mevcut kredide faiz oranları değişken özellikte ise refinansman sayesinde faiz oranlarının da sabitlenmesi mümkün olmaktadır.

Alınan kredilerde vade sayısının kısa olması aylık taksitlerinde yüklü miktarda olmasına ve kişilerin borçlarını ödemekte zorluk çekmelerine neden olmaktadır. Refinansman kredisi alarak ise vade sayısının çoğaltılması ve dolayısıyla da taksit tutarlarının azalması söz konusu olur.

Refinansman Kredisinin Dezavantajları Nelerdir?

Refinansman birçok avantajına nazaran ek masraflar anlamına da geldiği için bazı dezavantajları bulunmaktadır. Başka bir bankanın makul nitelikteki kredisinden yararlanılacağı için yeniden dosya masrafı, ekspertiz ücreti ve hukuk bedeli gibi ek masraflar refinansman kredisi alan kişiden alınmaktadır.

Diğer bir olası dezavantaj ise; banka tarafından kesilmesi muhtemel erken ödeme cezasıdır. Eski kredi borcunun refinansman ile kapatılması durumunda banka kalan borcun %2’si kadarını kesinti olarak almaktadır.

Refinansman Kredisi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kredi borcunun refinansman edilmesi kullanıcılar için avantajlı gibi görünse de yeni bir bankanın müşterisi olmak yeni doğacak masraflar demektir. Genellikle konut kredilerinde başvurulan refinansman hizmetler, evin değerindeki artış ile birlikte de değişime uğramaktadır.

Başka bir banka ile refinansman anlaşması sağlamak, eski bankanın müşteri kaybetmeme adına yeniden yapılandırma tekliflerinin gelmesini de sağlayacaktır. Ödemelerini zamanında yapan ve kredi notu yüksek olan müşterilere sunulan bu tür tekliflerin değerlendirilmesi ek refinansman kredisi masraflarına maruz kalmamayı da sağlayacaktır.

Refinansman Kredi Masrafları Nasıl Hesaplanır?

Herhangi bir bankadan refinansman desteği alınırken sunduğu uygun faiz oranlarının yanı sıra sonradan kesinti yapacağı masraflarında göz önünde bulundurularak karar verilmesi gerekir. Faiz oranının düşürülmesi ile alınan masraflarının neredeyse eşit aralıklara denk gelmesi çoğu zaman refinansmanın mantıklı bir karar olmamasına neden olmaktadır.

Refinansman mı Kredi Yapılandırması mı?

Kredi alıcıları tarafından refinansman ile kredi yapılandırması çoğu zaman karıştırılan kavramlardır. Refinansman için mevcut bankanın dışında başka bir bankaya başvuruda bulunulması gerekir. Kredi yapılandırılmasında mevcut bankadan kredi faiz oranının ve vade süresinin yeniden yapılandırılması talep edilebilir.

Ödenen kredi borcunun daha makul çerçevede düzenlenebilmesi için başka bankanın ve müşterisi olunan bankanın sunduğu faiz oranlarının kıyaslanması doğru seçimin yapılmasında etkili olacaktır. Refinansman için seçilen bankanın çok fark olmayacak şekilde faiz oranlarına sahip olması refinansman kredisinin çok da etkili olmamasına neden olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.