Kredi Dosya Masrafı Geri Alınabilir mi?

Kredi veren bankalar müşterilerinden dosya masrafı gibi kavramlar adı altında ek ücretler talep etmektedir. Nakit paraya ihtiyacı olan pek çok kişi bu tür ödemelere itiraz edemezken artık tüketicilerin kredi dosya masraflarını geri alabilme gibi hakları bulunmaktadır. Banka tarafından alınmış olan ek masrafların dosya masrafı olduğundan emin olunduğu takdirde bir dilekçe ile alınan bedellerin geri iadesi talep edilebilir.

Kredi Dosya Masrafı Nasıl Geri Alınır?

Bankadan kredi çekmiş olan bir kişinin 10 yıl geriye dönük olarak kredi dosya masrafını alması mümkündür. Bu noktada öncelikle ödenmiş olan kredi dosya masrafı miktarının belgelenmesi gerekmektedir. Hazırlanan belgeler ve dilekçe ile kredi çekilen bankaya başvuruda bulunulmalıdır. Bankanın yapılan başvuruya olumsuz geri dönüş sağlaması halinde Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurulması gerekiyor. Kredi tutarının 3.480 TL’den yüksek olması durumunda ise kişilerin Tüketici Mahkemesine dava açma hakkı bulunmaktadır.

Kredi Dosya Masrafı İadesi Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Dosya masrafını ilgili bankadan geri alabilmek için kredi masrafına ilişkin dekont ve belgeleri temin etmek gerekmektedir. Bankaların sorgusuz sualsiz vermeleri gereken masraf belgeleri için artık pek çok banka ek ücret talep etmektedir. Bu şekilde zorluk çıkaran bankalar yerine e- devlet sistemi üzerinden ücretsiz ve kolay bir şekilde dosya masrafı sorgulaması yapılabilir. E- devlet şifresi olan ve kredi kullanan her kişi sistem üzerinden dosya masrafı iadesinin ne kadar olduğunu öğrenebilir. E- devlet sistemi içerisinde tüketici şikayetlerinin yer aldığı kısım üzerinden masraf tutarı sorgulanabilir.

Kredi Dosya Masrafının İçeriği Nedir?

Kredi dosya masrafının içeriği geniş kapsamlı gibi görülse de bankaların kredi verdikleri müşteriden aldıkları her ücret dosya masrafına dahil değildir.  Genel anlamıyla dosya masrafı bankaların kendi çıkarları için aldığı ek ücret ve komisyon olarak değerlendirilmektedir. Sigorta ve ekspertiz ücreti gibi masraflar bankanın kendisi için aldığı ücretler olmadığı için dosya masrafı içerisinde yer almamaktadır. Bu ödenen masrafların kredi dosya masrafına dahil edilip edilmeyeceğinin ayrımı ise bankanın kendi kasasına giren komisyon miktarı ile yapılabilir.

Kredi Dosya Masrafı İadesi Alma Süresi Ne Kadardır?

Kredi alınan söz konusu bankalara yapılan dosya masrafı iade talebinin ardından herhangi bir sonuca ulaşamayan kişiler Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunabilir. Çok sayıda kişinin kredi kullanmış olması yapılan başvurularında çok fazla olmasına neden olmakta ve geri dönüşlerin 3 aya kadar uzaması söz konusu olmaktadır. Düşük tutarlı kredi sahiplerinin kendi illerinde bulunan kaymakamlık ve valiliklere yapacakları başvuruların yoğunluğuna göre bu süre değişiklik gösterebilir.

Yasal bir nedene bağlı olmaksızın banka müşterilerinden alınan dosya masrafı tutarları için yapılan başvuruların sonucu genellikle olumlu sonuçlanmaktadır. Bu nedenle 10 yıl öncesinden yararlanılmış bir banka kredisi için bile masraf iadesi talebinde bulunulabilir.

Kredi Dosya Masrafını Geri Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kredi çekme sürecinde dosya masrafına ilişkin tüm dekontlar masraf iadesi başvurusunda gerekli olan evraklardır. Elinde dekontu olmayan tüketicilerin kredi aldıkları banka ile iletişime geçerek masraf dekontlarını talep etmeleri gerekmektedir. Belge niteliğindeki bu dekontları vermede zorluk çıkarmak isteyen bankalar ücret karşılığında vermektedir. İstenen ücreti ödeme konusunda kararsız kalan tüketicilerin alacakları masraf tutarı karşısındaki küçük ücret taleplerini ödemeleri önerilir.

Yasal olarak kredi dosya masrafı tutarının iadesi için bu belge mutlaka olması gereken belgedir. Kredi alırken hangi hizmetler karşılığında alındığı belirtilmeyen dosya masrafı gibi ücretlerin geri ödenmesine ilişkin yasa Ekim 2014 yılından geriye dönük 10 yıllık kredi masraflarını da kapsamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.